VÝHODY PŘIDÁNÍ OMEGA MASTNÝCH KYSELIN DO DENNÍ DÁVKY
Tuky ve stravě jsou zřejmě nejvíce nepochopenou makroživinou ze všech tří (bílkoviny, sacharidy a tuky). Máme tendenci řadit tuky do kategorie "špatné" - ve skutečnosti jsou však mastné kyseliny pro zdraví zásadní. Existují tři mastné kyseliny, které bychom měli pravidelně přidávat do potravy ve zdravém poměru, abychom dosáhli optimálního zdraví.
Třemi zdraví nejpříznivějšími mastnými kyselinami jsou omega-3, omega-6 a omega-9 mastné kyseliny. Zařazením správných doplňků ve správném množství do každodenní stravy můžete podpořit optimální hladinu mastných kyselin v těle.
CO JSOU ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY?
Dvě mastné kyseliny, které jsou považovány za esenciální pro celkové zdraví, jsou omega-3 a omega-6. Tělo si je nedokáže vyrobit a musí je získávat z krmiva nebo kvalitního doplňku stravy, i když omega-9 mastné kyseliny jsou také důležité. Všechny tři mastné kyseliny mají významný přínos pro zdraví, ale zásadní je jejich správná konzumace v rovnováze.
Esenciální mastné kyseliny jsou také známé jako polynenasycené tuky. Slovo "vícenenasycené" označuje specifickou chemickou strukturu: "poly" znamená mnoho a "nenasycený" odkazuje na dvojné vazby.
OMEGA-3
Mnoho zvířat trpí nedostatkem omega-3 mastných kyselin (tento nedostatek je hned na druhém místě za nedostatkem vitaminu D) a veterináři často doporučují jejich doplňování rybím tukem nebo jinými doplňky stravy s obsahem omega-3.
Mezi nejběžnější formy omega-3 mastných kyselin patří kyselina eikosapentaenová (EPA), kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina alfa-linolenová (ALA). Tyto tuky hrají klíčovou roli ve zdravých buněčných membránách a plní důležité funkce, jako je podpora vyvážené hladiny cholesterolu a triglyceridů, zlepšování kognitivního zdraví a nálady, pomoc při udržování zdravé hmotnosti, regulace zánětlivých procesů a podpora zdraví kostí a další přínosy [2][3].
OMEGA-6
Ačkoli omega-6 tuky mají špatnou pověst kvůli svému prozánětlivému potenciálu, je tomu tak pouze v případě, že jsou konzumovány v nadměrném množství a z nezdravých zdrojů. Ve skutečnosti jsou omega-6 mastné kyseliny důležité pro zdraví a hrají klíčovou roli při výrobě energie. Omega-6 mastné kyseliny jsou také polynenasycené, avšak poslední dvojná vazba obsahuje šest uhlíků. Tyto tuky jsou rovněž esenciální, což znamená, že je musíte získávat z krmiva. Kyselina linolová je nejběžnějším typem omega-6 a může být přeměněna na jiné, například na kyselinu arachidonovou (ARA).
Jak EPA (již zmíněná omega-3 mastná kyselina), tak ARA slouží k produkci eikosanoidů, ale ty, které vznikají z ARA, jsou náchylnější ke zvýšení zánětlivých drah.
Mezi další omega-6 mastné kyseliny, které mají značný přínos pro zdraví, patří kyselina gama-linolenová (GLA), která se nachází v oleji z pupalky dvouleté a brutnákovém oleji. Konjugovaná kyselina linolová (CLA) také prokazatelně pomáhá při regulaci hmotnosti [4].
OMEGA-9
Nejméně známým omega tukem je třída omega-9 mastných kyselin, což jsou mononenasycené tuky, které se nacházejí například v olivovém oleji. Omega-9 mají pouze jednu dvojnou vazbu a nejběžnější je kyselina olejová. Na rozdíl od ostatních omega tuků si je tělo samo vytváří, takže nejsou považovány za esenciální.
Mezi hlavní přínosy omega-9 mastných kyselin patří zvýšená citlivost na inzulín, regulace zánětlivé reakce organismu a zdravá hladina triglyceridů.
JAKÉ JSOU VÝHODY PŘIDÁNÍ POTRAVNÍCH DOPLŇKŮ S MASTNÝMI KYSELINAMI DO DENNÍ DÁVKY?
Zatímco omega-6 mastné kyseliny mají špatnou pověst, protože jsou prozánětlivé, klíčem je získat z potravin zdravou rovnováhu všech mastných kyselin. V rámci zdravé stravy je přidání správného množství potravin bohatých na mastné kyseliny základem pro zdravé buněčné membrány, správný vývoj a zdraví mozku, vyvážené hormony, regulaci krevního tlaku, funkci jater, zdraví imunitního systému a další životně důležité tělesné procesy. Studie také spojují mastné kyseliny s funkcí kardiovaskulárního systému, a dokonce s dlouhověkostí [5].
POTRAVNÍ DOPLŇKY S VYSOKÝM OBSAHEM MASTNÝCH KYSELIN
Je důležité si uvědomit, že některá plemena (zejména fenky) jsou méně schopná přeměnit rostlinné ALA na DHA a EPA mastné kyseliny. Pro ně může být problematické spoléhat se pouze na rostlinné zdroje omega-3. Kombinace oleje z řas s dalšími tuky obsahujícími ALA, jako je sezam, chia, dýně, len a konopí, může pomoci položit základ pro vyvážený příjem mastných kyselin.
Podrobné informace o výrobcích s omega kyselinami naleznete zde.
[1] Mariamenatu AH, Abdu EM. Overconsumption of Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids (PUFAs) versus Deficiency of Omega-3 PUFAs in Modern-Day Diets: The Disturbing Factor for Their "Balanced Antagonistic Metabolic Functions" in the Human Body. J Lipids. 2021 Mar 17;2021:8848161. doi: 10.1155/2021/8848161. PMID: 33815845; PMCID: PMC7990530.
[2] Grosso G, Galvano F, Marventano S, Malaguarnera M, Bucolo C, Drago F, Caraci F. Omega-3 fatty acids and…scientific evidence and biological mechanisms. Oxid Med Cell Longev. 2014;2014:313570. doi: 10.1155/2014/313570. Epub 2014 Mar 18. PMID: 24757497; PMCID: PMC3976923.
[3] Calder PC. n-3 polyunsaturated fatty acids…. Am J Clin Nutr. 2006 Jun;83(6 Suppl):1505S-1519S. doi: 10.1093/ajcn/83.6.1505S. PMID: 16841861.
[4] https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-015-0097-4
[5] Kaur N, Chugh V, Gupta AK. Essential fatty acids as functional components of foods- a review. J Food Sci Technol. 2014 Oct;51(10):2289-303. doi: 10.1007/s13197-012-0677-0. Epub 2012 Mar 21. PMID: 25328170; PMCID: PMC4190204.